En upplevelse- och innehållsrik resa till Vietnam och Kambodja  med omfattande och engagerande program. De främsta höjdpunkterna i båda länder är med. Resan startar i Hanoi och avslutas med besök i Ankor Wat.

Dag 1: Ankomst i Hanoi (GP)
Ankomst på Noi Bai flygplatsen i Hanoi där du möts av en chaufför och körs till hotellet. Tid att varva ner efter den långa flygresan. Övernattning i Hanoi.
 
Dag 2: Hanoitur på motorcykel och street food (F, street food, G)
Du har en hel dag framför dig att upptäcka Vietnams huvudstad från motorcykelsadel. Guiden tar dig till Litteraturtemplet, Vietnams första universitet från 1200-talet och en populär attraktion Ho Chi Minhs mausoleum, hans enkla stylthus där han bodde och arbetade och som nu tillägnats hans minne. Väl tillbaka på sadeln bär det av till Ngoc Ha marknaden nära mausoleet och du kan ta en promenad omkring denna enorma, livliga plats som är så typiskt för Hanoi.
Efter lunchen fortsätter färden genom stadens ikoniska smala gator och målet är hjärtat av det historiska gamla kvarteret fram till järnvägsspåren på Phung Hung gatan. Du får se hur de lokala arbetar bara någon centimeter från tågrälsen i höga smala hus.
Nästa stopp blir det på Long Bien bron som här en magnifik struktur som byggdes för mer än 100 år sedan och den spänner från Röda floden och binder ihop Hoan Kiem och Long Bien distrikten och bjuder på skydd till de lokala som bor på båtar under den.
Tillbaka på det gamla kvarteret efter en ’Street Life’ upplevelse på motorcykel. Du får promenera omkring på bakgatorna ett par timmar i och omkring det Gamla Kvarteret. Street food brunch ingår så du kan testa till exempel Hanoi Pho (kött och nudelsoppa), Nom (grön papayasallad med kött), Banh Goi (kuddformad rispirog med malet griskött och svampar), Banh Cuon (het rispapper med griskött och grillad lök). Om du är jättehungrig – testa två eller tre sorter för rätterna är mera som snacks än en hel måltid.
 
Alternativ tur: Hanoi/Ky Son/Duong Lam byn (F, L, G)
Denna morgon hämtas du och körs till Moon Garden Homestay i Ky Son-byn. Vid ankomsten får du lite egen tid att utforska Moon Garden och byn innan det är dags att delta i matlagningskursen och lära sig mera om det vietnamesiska köket som sedan äts till lunch. På eftermiddagen får du njuta av en handspabehandling med traditionella örter. En cykeltur görs för att upptäcka stigarna i Thang Thac byn och tillsammans med guiden följer ett besök i Duong Lams urgamla by och besök görs även på Mia Pagoda. Tillbaka i Moon Garden får du ett traditionellt fotbad och du kan delta i en vietnamesisk böneceremoni. Du körs tillbaka till Hanoi på sen eftermiddag.
Moon Garden Homestay, som ligger 50 km från Hanoi, var ursprungligen ett sommarhem för en Hanoibaserad arkitekts familj. Stället erbjuder besökaren en lugn tillflyktsort efter det livliga Hanoi. Arkitekten var specialist på helrestaurering av gamla byggnader, en kunskap som du ser reflektioner av i design, möblemang och antikviteter som rummen är smyckade med. Moon Garden har en vacker gård med sittplatser utomhus, en hundraårig kyrka, liten damm och bonsaiträdgård mot en sjö och de omgivande risfälten. På Moon Garden kan du delta i aktiviteter som har utformats till att uppmuntra till interaktion med de lokala för att få riktigt smakprov på lantlivet och den vietnamesiska kulturen.
 
Dag 3: Hanoi/Ha Long Bay (F, L, M, G)
Efter en tidig frukost lämnar vi staden och åker mot Ha Long Bay som är en av de mest spektakulära av Unescos världsarvsområden och världens största marina kalkstens- ’karst’- landskap. Väl framme bordar du en trädjonk (en traditionell båt) som tar dig till viken och följen en rutt på baksidan av Cat Bas Nationalpark för att hålla sig borta från de andra turistjunkerna. På eftermiddagen görs ett besök i en fiskeby i en liten sampan (annan typ av traditionell båt) eller kajak (tillägg). Rutten är utformad så att man undviker de mest trafikerade områden och platsen för övernattning är lugn.
För din två dagar långa Ha Long-utflykt går du ombord på Aphrodite Cruise som är en av de bästa träbåtarna i viken. Djonken är baserad på en modell av en godsbåt med två bromsegel, en vid aktersegel och rektangulär överbyggnad. Båten har 17 hytter och kan ge logi åt 24 personer sammanlagt så du kommer antagligen att få sällskap av andra resenärer under kryssningen.
Alla hytter är luftkonditionerade och har fönster. 13 av hytterna är i storlek 17 kvm och 4 sviter är 20 kvm. Superiorhytterna är försedda med 2 twinsängar eller en dubbelsäng i queen size. Interiören är i trä och varje hytt har garderob, skrivbord, kuddar, lakan och badrum med dusch med utvalda högklassiga badrumsartiklar. Alla måltider, som ofta är baserade på färska skaldjur, serveras ombord. Kajak finns tillgängligt efter förfrågan. 
 
Dag 4: Ha Long Bay/Hanoi/Ho Chi Minh City (Brunch, G)
Du får vakna till fräsch havsluft och kan göra en simtur om vädret tillåter eller ha en tai chi session på det stora soldäcket (nybörjare är välkomna!). Efter en lätt frukost med piroger och te eller kaffe får du besöka en av vikens berömda grottor, Me Cung grottan. Grottan har av arkeologer erkänts som ett av spåren av att stenåldersliv existerade i Ha Long för nästan 10000 år sedan. Genom en smal spricka som bara tillåter en person att passera åt gången öppnar sig många andra grottpartier. Dessa kamrar är ganska små och smala men mycket raffinerade med många stalagmiter och stalaktiter som har vackra former. I slutet på promenaden öppnar sig en panoramavy över Ha Long-viken som är välförtjänt.
Du är tillbaka på djonken för en brunch under kryssningen till bryggan för pickup och transfer till Noi Bai flygplatsen i Hanoi för ett eftermiddagsflyg till Ho Chi Minh City. Efter ankomsten möts du av guiden och körs till hotellet för incheckning. Övernattning i Ho Chi Minh City.
 
Dag 5: Ho Chi Minh City orientering/nattliv på en vespa (F, L, G)
Efter frukosten möts du av guiden som kommer att visa dig runt i HCMC. Du gör ett besök på Reunification Hall, en tidigt kolonialt mästerpjäs gom konstruerades för att logera guvernör-generalen av Indokina. Museum över krigsminnen ger dig en mycket partiell men nitisk perspektiv av ’det amerikanska kriget’. Inget för den lättskrämda! Binh Tay marknaden och China Town är värt en promenad där du kan utforska det dagliga livet och kulturblandningen.
Efter lunchen få du besöka Jadekejsarens tempel. Det är ett av de bästa taoistiska templen i Vietnam med superba träsniderier, märkliga täljda paneler som föreställer  lite otippat nedstigningen från helvetet och hav- och landsköldpaddornas fristad. Tillbaka till hotellet för uppfräschning innan det är dags för en vandring på den stora Ben Thanh marknaden som är ett av de livligaste områden i HCMC och där du kan hitta allt tänkbart och lite därtill.
På kvällen vid 18-tiden plockas du upp från hotellet för en vespa-tur. Första stoppet blir café Zoom för att ”se världen passera förbi” och njuta av en cocktail eller aptitretare (ingår). Du får uppleva Saigons nattliv såsom de lokala från en vespa-sadel. Turen fortsätter till en gömd kaffeshop i vietnamesisk stil för lite live vietnamesisk musik. Övernattning i HCMC.
Turen startar med körning till China Town och sedan vidare till distrikt 4 genom gator och gränder som turisterna inte själva skulle hitta för att njuta av street food och kylda drycker. Nästa distrikt är nr 3 genom centrumdistriktet 1 på vägen till Banh Xeo, en Saigon-specialitet och mat från söder tillsammans med de lokala. 
 
Dag 6: HCMC/Ben Tre/HCMC (F, L, Guide)
Vi lämnar Saigon ganska tidigt på morgonen för att åka till Ben Tre provinsen som är känd för sin kokosnötproduktion och sina lugna och tysta vattenvägar.
Efter ankomsten åk xe loi genom den lokala byn Huu Dinh och njut av vyn över de gröna fälten och trädgårdarna. Fortsätt med en kort promenad till Huu Phuoc-bron där du startar din båtresa genom smala kanaler med vacker tropisk sceneri. Ombord under kryssningen få du njuta av en mango cocktail och tropiska frukter.
Kryssningens första stopp blir på ett tegelstensmakeri där de lokala ännu använder en hundraårig metod för att göra tegelstenar för hand. Tillbaka på båten korsar vi An Hoa-floden och åker ombord på en sampan (en typ av flatbottnad kinesisk träbåt) längs de smala kanalerna för att njuta av grönskan och lugnet i denna region. Sampanen tar er till huset där tre generationer under samma tak livnär sig på fiske, räk- och fruktodlingar. Njut av färska frukter och te innan det är dags att besöka en risnudelfabrik som producerar Hu Tieu-nudlar som är den mest populära frukostmaten inom området.
Efter det hoppar ni på en cykel och åker längs byvägar förbi trädgårdar och lokala hus där familjer tjänar sitt uppehälle på byggande av den traditionella sampanbåten. Nästa stopp därefter blir Mr Sau Tuongs hem. Han är en tidigare vietcong-soldat som överlevde två år av strider mot röda khmerer i Phnom Penh. Han och hans fru försörjer sig nu på tillverkandet av rispapper som är My Long byns specialitet. Ni kan ha en pratstund med honom se hur han tillverkar rispapper tillsammans med sin fru. 

Fortsätt cykelturen till en lokal restaurang vid floden där lunch serveras. Koppla av och ta en promenad i trädgården efter lunchen innan det är dags för besök i närliggande hus hos Mr Hung som är en känd tillverkare av klibbigt ris. Du kan också mata hans havskattfiskar och ta en promenad i hans fruktträdgård. Efter besöket väntar båten vid närliggande pir och tar dig tillbaka till Ben Tre staden och därifrån körs du i en bil tillbaka till HCMC för övernattning.
 
Dag7: HCMC/Siem Reap (F, CP i HCMC, GP i Siem Reap)
Egen tid fram till transfer till flygplatsen för flyg till Siem Reap. Du möts av guiden efter ankomsten till Siem Reaps flygplats och det bli transfer till hotellet. Dagens aktiviteter tillägnas Angkor tempelkomplexet av vilket Angkor Wat är huvuddelen. Du får utforska själva Angkor Wat, som är det största och för många, det mest imponerande templet i komplexet. När skymningen börjar nalkas blir det promenad till Phon Bakheng kullen som erbjuder en panoramavy av hela komplexet i solnedgången om vädret tillåter förstås. Övernattning i Siem Reap. 
 
Dag 8: Siem Reap (F, L, G)
Du börjar dagens visit inom Angkor tempelkomplexet med Angkor Thom som börjar med Bayon, en bizarr struktur av olika arkitektoniska byten som reflekterar över bytet av hinduismen (fundamentet) till buddhismen (överbyggnad). Nästa besök blir till Elefant- och Leprakungs Terrasser följd av Baphoun templet som nu är nästan i slutfasen av ett åttaårigt mångmiljon restaureringsprojekt. Efter lunchen besöks också Ta Pronhm som stryps av massiva trärötter som är typiskt för konditionen av hela komplexet när det hittades 1860 av en fransk naturalist Henri Mouhot. Guiden visar också Prasat Kravan som också känns som Kardemummafristaden och Srah Srang sjön och en terrassavsats. 
Srah Srang är inte så turistisk och kan vara ett alternativ till Angkor Wat. Du tillbringar natten i Siem Reap.
 
Dag 9: Siem Reap/Tonle Sap Lake (F, L, G)
Efter frukosten körs du till Siem Reap floden och Wat Athovea och därefter ombordstigning på båt för kryssning på Tonle Sap-sjön som är en naturlig reservoar som delvis kontrollerar flodernas nivå i Mekong Deltat. Ett besök på en flytande fiskeby hinns med på vägen.
Efter lunchen har du egen tid fram till att chauffören kommer till hotellet för att ta dig till Siem Reaps flygplats för flyg hem. Alternativt stannar du kvar för fortsatt vistelse i landet.

Om du vill kan körning med en oxkärra arrangeras för dig i Aranh byn som ligger ca 6 km från Siem Reap på vägen till Tonle Sap-sjön. Byn är en ganska fattig och dessa oxkärrekörningar arrangeras av lokal turismmyndighet med mål om att det ska ge lite inkomst till byborna. Körningen tar ca 30 min längs Siem Reap flodens bank och du ser lokala hus där du kan se byborna i deras egen miljö när de utför sina dagliga sysslor. Du körs över en liten bro till andra sidan floden och turen slutar med en vacker vy över landskapet och risfälten. 
 
Frånpris per person för grupp om 2 personer:
Högsäsong (oktober-april): 22.650 kr
Lågsäsong (maj-september) : 21.550 kr
 
Ingår:
Frukost och logi i delat dubbelrum 
Pick up och transfers i privat luftkonditionerat fordon enligt resplanen
Inrikesflygbiljetter: Hanoi-HCMC inkl flygplatsskatter
Internationella flygbiljetter HCMC-Siem Reap inkl flygplatsskatter
Båtkryssningar enligt resplan. Ha Long båtarna är fullt licensierade och möter alla nuvarande kraven på säkerhetsföreskrifter
Resor i privata bilar med luftkonditionering och säker förare
Service av en erfaren engelsktalande guide enligt resplan. Guiden följer resenären från pick upp till destinationen. Under lediga dagar finns ingen guideservice såtillvida inte den begärs av resenären och inkluderas i resplanen.
Där det är nödvändigt ingår entréavgifter för alla besökta platser enligt resplan
Luncher och middagar enligt resplan på bästa möjliga restauranger och helpension på båten i Ha Long-viken
 
Ingår ej:
Internationella flygbiljetter förutom den nämnda
Visumavgifter
Middagar som ej nämns under ingår
Måltidsdrycker
Dricks och belöningar
Personliga kostnader såsom tvätt, telefon etc
Försäkring
 
Hotellista:
Hanoi: Silk Path (**** ligger bekvämt i Hanois gamla kvarter ca 10 min promenad från Hoan Kiem-sjön)
Ha Long Bay: Aphrodite Cruise (traditionell djonk, deluxe kvalitet trädjonk – lyxhytt med balkong)
HCMC: Liberty Central Hotel (**** i stads centrum precis bakom Ben Thanh marknaden med fin pool på taket– premiär deluxe rum)
Siem Reap: Tara Angkor Hotel (**** nytt hotell som ligger bekvämt i stadens centrum – superior rum)
Resmål:
Tema: